digitale mediaproducties

Jules Calis: Van Dongen naar Afghanistan… En terug (2015)"Van Dongen naar Afghanistan… En terug"


Ik bezocht stripjournalist en Dongenaar Jules Calis in zijn atelier op het Heuvelpark en maakte een korte impressie “Van Dongen naar Afghanistan… En terug”

Momenteel werkt Jules namelijk aan het voltooien van de "luxe" uitvoeringen van het boek "Van Brabant naar Afghanistan... En terug", gemaakt van camo-uniformstof, voor alle crowdfunders. Dit is veel handwerk, dus daar gaat ook wat tijd in zitten.

“Dit is niet zomaar een stripboek.” Aldus de zichtbaar onder de indruk zijnde Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert tijdens Veteranendag bij de uitreiking van het eerste exemplaar.


Boekpresentatie september 2015


In vervolg op de eerste korte impressie van mijn bezoek aan het atelier van stripjournalist Jules Calis nu het vervolg:

Een sfeerimpressie van de boekpresentatie en uitreiking van de luxe camo-edities van het boek “Van Brabant naar Afghanistan. En terug…” afgelopen zaterdag in Dongen.

Naast Jules en uitgever Jan Stads, de vier hoofdpersonages uit het boek, nauw betrokkenen bij de totstandkoming van het boek, wethouder Ad van Beek, familie, vrienden en crowd funders vonden vele belangstellenden hun weg naar het atelier aan het Heuvelpark. (muziek in de filmimpressie: Ferry van der Woude – gitaar/zang).

 

Een verrassende aanvulling op de fotoreportage van Stijn Rompa is de videoimpressie door Hans Zimniak.

Het vangt perfect de sfeer en de beleving van de dag. En dat is ook waar het me juist om ging. Er een beleving van te maken waar je het nog lange tijd over kan hebben. Dat het publiek naast het boek, ook aan de middag iets heeft gehad om over na te denken. De waardering, erkenning en belangstelling voor iemands heftige ervaringen tijdens het uitoefenen van zijn of haar beroep. Een beroep waar die persoon zelf voor koos en geaccepteerd heeft dat daar een serieus risico aan verbonden is.
Maar dat betekent niet dat zij daar niet over willen praten. Je kan altijd vragen stellen. De persoon kan daar zelf over beslissen er wel of niet over te willen praten.

Ferry van der Woude wist die boodschap met zijn twee prachtige nummers ook nog eens over te brengen.

Hans. Bedankt voor je bijdrage, interesse, steun aan het project en de geweldige video-impressie van afgelopen zaterdag!

Jules Calis