digitale mediaproducties

Compatibiliteitsweergave Internet ExplorerAdvies vooraf: wees terughoudend met "nieuwste versies"


Nieuwe versies van browsers betekenen steeds opnieuw aanpassingen in techniek èn uiterlijk. En met name door dat laatste kan het zijn dat de weergave van de webapplicatie afwijkt van datgeen u gewend was. Dit heeft normaliter geen technische consequenties voor een correcte werking van het programma, maar uw schermen zien er gewoon anders uit.

Daarnaast kunnen de nieuwste versies van browsers nog kleine bugs, ‘kinderziektes’ en of beveiligingslekken bevatten. Dat is één van de redenen waarom wij u adviseren niet steeds direct te upgraden naar de nieuwste browserversie. Zeker in een live productieomgeving dient u altijd voorzichtigheid te betrachten bij het opwaarderen van uw soft- en hardware.

Wij houden upgrades vanzelfsprekend nauwlettend in de gaten en passen onze applicaties daar waar nodig aan, maar aangezien dit moet worden ingepland, getest en uitgerold, gaat daar altijd enige tijd overheen. Bovendien richten wij ons bij de bouw van webapplicaties en websites op een bepaalde minimale- en voorkeursconfiguratie. En die gaat juist NIET uit van de allernieuwste besturingssystemen en browserversies!

Compatibiliteitsweergave

Ontkomt u niet aan een upgrade (maar let op: dat is uiteindelijk altijd uw eigen keuze!), dan kunt u via de in Microsoft Internet Explorer ingebouwde functie “Compatibiliteitsweergave” het scherm toch op de voor u vertrouwde manier laten weergeven.


Internet Explorer versie 10


In Internet Explorer 10 is het heel eenvoudig om een website te laten weergeven in de compatibiliteitsweergave. Klik op het icoontje en voor de getoonde website is het geregeld. U hoeft dit slechts eenmalig per website te doen. Nogmaals klikken schakelt terug naar de normale weergave.


Internet Explorer 11


Voor Internet Explorer versie 11 dient u extra stappen te zetten door de Compatibiteitsweergave 'aan' te zetten. Een website toevoegen aan de compatibiliteitsweergavelijst gaat als volgt:

1. Start Internet Explorer.

2. Tik of klik op de knop Extra ("tandwieltje", zie afbeelding) en tik of klik vervolgens op Instellingen voor compatibiliteitsweergave.

3. Typ onder Deze website toevoegen de URL van de website die u aan de lijst wilt toevoegen en tik of klik vervolgens op Toevoegen.

Opmerking
Zodra u de compatibiliteitsweergave hebt ingeschakeld, wordt de website in Internet Explorer automatisch in de compatibiliteitsweergave geopend wanneer u deze opnieuw bezoekt. U kunt deze uitschakelen door de website uit de compatibiliteitslijst te verwijderen.


Andere browsers, tips en advies


U bent overigens vrij om eventueel een andere browser te gebruiken, maar zonder speciale afspraken kunnen wij de werking van het programma onder andere browsers en/of besturingssystemen niet volledig garanderen.

TIPS:

  1. Schakel Automatische updates uit (zie ook de afbeelding hieronder, u heeft de keuze om dit simpelweg uit te vinken) of gedeeltelijk uit als u niet wilt dat uw software ongemerkt en ongevraagd wordt ge-update. Bepaal zelf wat en wanneer u update. Blijf baas in eigen huis!
  2. Vraag u bij elke upgrade uit of u het wel echt nodig heeft (gebruikt u een touchscreen en wilt u daarom het voornamelijk voor dat doel ontwikkelde Windows 8 installeren, of gewoon omdat het de nieuwste versie is?) en of u voldoende de eventuele risico's en consequenties overziet.
  3. Er wordt zeer verschillend gedacht over de zakelijke toepassing van Windows 8. De recente update 8.1 laat nu al een spoor van onhebbelijkheden en bugs na. Laat u niet verleiden tot het meest nieuwe systeem als een bestaand systeem al jarenlang prima werkt. Minimaal tot de tijd dat Microsoft een versie gaat uitfaseren (zoals nu bij Windows XP) kunt u gebruik blijven maken van een besturingssysteem of browserversie.
  4. Als u gaat experimenteren met andere hard- of software, zorg er dan voor dat dit in een testomgeving en niet in uw productieomgeving gebeurt.